Kort om «The Long Tail»

Hva er egentlig The Long Tail og hvordan benyttes det? I timen med foreleser Arne Krokan, fortalte han om hvordan digitale tjenester som Amazon tjener mye på flere ukjente produkter. Dette ville jeg se nærmere på.

The Long Tail er et konsept av Chris Anderson i Wired som først ble introdusert i 2004 og utgitt som bok i 2006, og det er fremdeles relevant i dag. I dette innlegget kan du lese om The Long Tail som ulike utvalg av fysiske og digitale produkter, og også hvordan søkemotoroptimalisering kan benytte seg av The Long Tail å få inn en stor andel av trafikken.

Bilde hentet fra: Unsplash. Fritt for bruk. https://unsplash.com/photos/hpjSkU2UYSU

Fra knapphet til overflod

The Long Tail er en økonomimodell som går ut på at flere produkter er tilgjengelig for brukere, og åpnet opp for et nytt marked ved å fokusere på ikke-bestselgere. Modellen er videreutviklet fra konseptet 80/20 regelen som handler om at 80% av inntektene kommer fra 20% av produktene. The Long Tail viser forskjellen mellom en vanlig butikk og det digitale markedet. En vanlig fysisk butikk har bare et begrenset antall produkter, og er avhengig av at noen av dem selger bra så det ikke går i underskudd. Ved det digitale markedet hvor utvalget ikke er like begrenset, viser det seg at bøker som det bare blir solgt 1-2 av i måneden, kan stå for så mye som 50% av inntektene fordi utvalget er så stort. Et vanlig tankesett er at det bare er hittene man tjener penger på, men i følge Amazon, Netflix og iTunes tjener de også på de ukjente, og fordi det er så mange av dem, fører dette til et stort nytt marked.

Venture capitalist and former music industry consultant Kevin Laws puts it this way: «The biggest money is in the smallest sales.»

Før streamingstjenester som Netflix, HBO, Viaplay, Spotify, Tidal etc. kom på banen, var det DVD og CD-er som gjaldt. Samme gjelder for bøker ved at du kjøpte en fysisk bok istedenfor å laste den ned til kindle som mange gjør i dag. Når du dro i butikken for å kjøpe en film, ville alltid bestselgerne stå fremme, og det var heller ikke et ubegrenset utvalg av andre filmer. Nettopp fordi butikkene ikke hadde kapasitet til å ta inn alt. De var avhengig av en viss inntekt, og for å få denne inntekten måtte de satse på de filmene som folk flest ville se. Slik er det fremdeles i fysiske butikker. Samme gjelder for kinolerretet, der kun en brøkdel av alle filmer som finnes blir vist. De er avhengig av en mengde mennesker som besøker lerretet for at filmen skal være lønnsom. Dette er gjerne geografisk konsentrert, så selv om det i utgangspunktet finnes nok mennesker som er interessert i en film, vil den ikke bli vist om de menneskene ikke er i samme området og har muligheten til å komme til kinoen til samme tid. Med nye digitale muligheter har det åpnet opp for et større marked og et bredere utvalg, spesielt innenfor film, musikk og bøker. Det har gått fra å inneholde en liten brøkdel, til å kunne gjøre nesten alt tilgjengelig.

“Hit-driven economics is a creation of an age without enough room to carry everything for everybody.”

Bilde hentet fra Unsplash: Fritt for bruk. https://unsplash.com/photos/2JIvboGLeho

Ta Amazon som eksempel. Amazon er et godt eksempel på The Long Tail. De tilbyr et bredt utvalg av både bøker og filmer utenfor ghostbusterne og bestselgerne. Måten brukerne oppdager disse er ved hjelp av anbefalingsalgoritmene deres som finner frem produkter basert på tidligere kjøp, og andre som har kjøpt lignende. Dette tillater brukerne å utforske mer av samme tema, og oppdage nye forfattere, artister, skuespillere etc. Netflix gjør noe av det samme ved å anbefale serier, dokumentarer og filmer basert på hva andre ser på og hva du tidligere har sett på.

Flere oppdager sin smak

The Long Tail påvirker oss på flere måter. Det viser seg at folk går langt forbi hitlister og finner nye sanger, filmer og bøker som de virkelig liker. Stadig flere oppdager at de ikke er så mainstream som de skulle tro, og benytter seg av nye og ukjente produkter. Slik som det har vært før, har de kanskje ikke tenkt over alternative muligheter under presset fra reklamer, kultur og et lite utvalg. Interessen for å oppdage nye produkter øker derfor betraktelig etter at digitale tjenester har gjort mer tilgjengelig.

I et eksempel hentet fra Wired kan vi tenke oss at du søker på et Britney Spears album. Fra det får du anbefalt lignende artister, fra det dukker det kanskje opp lignende artister du ikke har hørt om, og fordi tilgangen på materiell er enorm, kan du fortsette å klikke deg videre til mer og mer ukjent stoff.

Bilde hentet fra: Unsplash. Fritt for bruk. https://unsplash.com/photos/ge256Z4s_jk

The Long Tail av SEO, annonser og mer

Det kan være spesielt dyrt å gjøre en nettside aktuell under søkeord med høyt volum. Ord som forbrukslån, bil, flyreise er søkeord med stor konkurranse. Akkurat som produkter og utvalget har en Long Tail, kan vi finne samme konsept innenfor SEO (søkemotoroptimalisering). Det finnes et bredt spekter med søkeord som kan være mer spesifikke og høste inn få brukere per ord, men; hvis man har mange nok av de spesifikke søkeordene kan også disse stå for en høy prosent andel av besøkende til nettsiden. Istedenfor å fokusere på å ha en eller to sider som er mest besøkt, kan en benytte seg av flere sider som brukere kan finne gjennom ulike søk. I tillegg dersom brukere besøker nettsiden ut i fra mer konsentrerte søkeord, kan det bety at de er mer bestemte på hva det er de skal ha, og med det er det mindre konkurranse å forholde seg til. Dette er en måte å kutte kostnadene ved søkemotoroptimalisering, og kan føre til at bedriften/tjenesten blir mer kjent, samt at det gir profitt.

Noe google tjener mye penger på, er annonser. Her benytter også Google seg av The Long Tail. Det viser seg at små bedrifter har et like stort, om ikke større, behov for å annonsere som de store selskapene. For google koster det ingenting ekstra å la nisjemarkeder eller andre aktører å benytte seg av sine tjenester, og dermed tjener Google stort på inntektene fra alle annonsene fra de mindre aktørene samlet.

I tillegg til at mer materiale blir tilgjengelig og at Long Tail gjør det mulig å nå ut til et nytt marked, er også kostnadene mindre ved digitale tjenester. Ved å kutte kostnadene på produksjon, hylleplass i butikker, fysiske emballasjer, distribusjon og mer, koster det langt mindre å legge til digitale produkter på en plattform. Det etterlater kostnader for å finne, lage og markedsføre produktet, samt holde plattformen gående og vedlikeholde. Dette er nødvendigvis ikke dumt for industrien. Ved å kutte kostnadene fører dette også til at folk som regel kjøper mer.

Som et resultat av The Long Tail kan vi se et bredere utvalg, nye muligheter og også nye inntekter og lavere kostnader. Har The Long Tail kanskje endret samfunnet mer enn vi aner?

Kilder:

https://www.lifewire.com/long-tail-and-google-1616459

Synlighetsbloggen

https://www.wired.com/2004/10/tail/  -Alle uthevde sitater hentet her

Se også denne videoen for mer informasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *