Gründere – veien er målet

I dag under timen hadde vi besøk av Lasse Brurok som fortalte om sin nettbutikk Bokkis og reisen dit. Som gründer er det mange ting å tenke på. En kan tenke seg at det er et hav av punkter som skal krysses av før en starter på ideen sin, men i dagens time syntes jeg Brurok forklarte det så lett som overhodet mulig.

Bilde fritt for bruk.

Ide eller problem?

Noe av det første han gjorde var å spørre oss: Hva kommer først, ide eller problem? I følge han selv var det åpenbart problemet, noe jeg så meg fult enig i. Vi kan også oversette «problemet» til «behov» men det samme gjelder fortsatt. Som regel kommer gjerne en ide fordi et problem trenger en løsning. Allikevel er det ikke alltid det går å skulle starte noe nytt.

Brurok listet opp følgende for hvorfor en ide ofte failer.

  • Det er ikke behov i markedet
  • Gikk tom for penger
  • Ikke rett team  

Videre fortalte han om validering av problemet. Her fortalte han blant annet om å se på bransjen, noe som i hans tilfelle hadde gitt en liten «fartsdump» på veien i starten. Brurok sitt konsept for Bookis er å selge bøker billig, fordi det kan kjøpes brukt. I Norge finnes det en bransjelov som setter en fastpris på nye bøker. Med det ville det ikke vært mulig å konkurrere noe særlig om han skulle sette opp en ordinær bokbutikk. Derimot var Brurok og teamet hans smarte ved å tenke nytt. Hvilket marked er det som ikke er godt representert? Bruktmarkedet for bøker.

For å putte det enkelt listet han disse punktene om validering av problemet.

  • Kunden
  • Bransjen
  • Kompetanse
  • Strategiske valg
  • Teknologi

Da Bookis skulle bygge sin nettside ble det et spørsmål om Build or buy. Han som var teknologisk ansvarlig var fast bestemt på å ikke bruke en tjeneste som Shopify eller lignende og dermed er Bookis en nettside som er bygget helt fra bunn.

Hva er 3 punkter som er noe av det viktigste ved en nettbutikk, spurte Brurok oss. Det ble stille i salen, da ingen hadde hørt noe «fasitsvar» på dette tidligere, men med litt hjelp fra Brurok og logisk tenkning var svaret ganske åpenbart. Hvorfor velger vi netthandel? Hva er det som gjør en nettbutikk bedre enn fysiske butikker? – Enkelhet, utvalg og pris.

Hvordan fungerer Bookis?

Bookis har funnet en veldig god løsning på konseptet sitt. Måten salget av bruktbøkene fungerer på er slik:

Selger legger til boken sin på nettsiden og bestemmer pris. Når boken blir kjøpt får selger beskjed med et referansenummer. Dette nummeret skriver selger utenpå boken som pakkes inn, og deretter legges den utenfor døren. Videre blir den hentet opp av avisbudet som tar den med til sentralen, registrerer den og gir den videre til kjøper. Alt i løpet av 1-2 dager. Det går også an at selger og kjøper møtes. Da jeg etter timen spurte om de hadde opplevd at bøkene ble borte, var svaret nei. Det var kun en av ti tusener av bøker som hadde forsvunnet, eller kommet på avveie. Ganske imponerende!

Da Bookis skulle lansere var det ikke mange som hadde troa på dette konseptet. Mye fordi det finnes en oppfatning om at folk ikke leser noe særlig og at det ikke vil være nødvendig med fysiske bøker lenger. Dette er helt feil. I gjennomsnittet leser vi 17 bøker per år. I tillegg fant de ut at e-bøker sto for en liten prosentandel av bøkene som ble kjøpt.

Bilde fritt for bruk.

Ikke få tunnelsyn

Når man jobber med en ide, eller det å gjennomføre en oppgave er det lett å glemme alle andre. Det er viktig å ikke få tunnelsyn og glemme at din mening kanskje ikke er lik som alle andres. Fakta, hypoteser og det å eksperimentere er vel så viktig som din brilliante ide, for selv om du kanskje har en fast tanke om hva slags retning du burde gå, er det ikke sikkert at det vil falle i smak hos folk flest. Dette kalte Brurok for Fail fast, og det er det grunn til. Har du en ide som ingen er enige med utføringen av, så har du ikke løsningen på problemet.

Da Bookis først skulle velge målgruppe var det spørsmål om å bare henvende seg til studenter, men der oppsto det et problem. Fordi studenter ikke har behov for bøker til enhver tid, ville det vært salg i august og januar. Derfor var det svært viktig å få med seg de som elsker å lese også. Selvfølgelig vil en bokentusiast benytte seg av en tjeneste som tilbyr bøker til halvparten av prisen som den koster i en vanlig bokhandel.

Evig maraton

Brurok hadde en interessant måte å fremføre på. Energisk og svært kompetent. Han fortalte også om innføringen av OKR i bedriften. Dette vil jeg snakke mer om i et senere innlegg, men hovedpoenget med dette var at alle er med på å pushe bedriften i samme retning. Alles mål underbygger hverandres mål og hovedmålet satt for bedriften. Dette og en brilliant ide kan ikke lede til annet enn suksess. Det er tydelig at Bookis vil fortsette å vokse, og konseptet, teamet og deres strategi var svært imponerende.

Brurok sa det slik: Å være gründer er som et maraton som aldri slutter. Veien er målet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *